Dashboard | +Follow

belogretakciknerty

With the name of Allah

The most Gracious, The most Merciful.

|

You are an island, I just a little boat.

Thursday, October 19, 2017

Tips move on?


Okay, straight to the point. Aku ada baca kt satu page mengenai cara cara atau tips nak move on. Haha. Apa aku rasa nk komen kt situ tp apakan daya aku tidak terdaya. Pffft. Hehe.

First, confessor tu cakap baiki hubungan dgn Tuhan. Jaga solat dsb. Klise mmg la klise dan bukan kelas agama pon nk cakap gitu, apa die ckp tu betul. Tp yelah,aku solat..masih terjaga awal waktunya, solat taubat ade kala aku buat. Solat sunat, ikut suka 😅 Tp perasaan nak move on tu masih belum kuat, kejap ada kejap takde. Masih doakan benda yang sama, nama yang sama. Jadi bagaimana?

2nd, perbaiki hubungan dengan keluarga. Aku ni jenis family person, kalau aku tak keluar dgn dia yg dulu aku mmg keluar dgn family aku ja. Al maklum la kawan2 aku semua perdana menteri, ketua negara, menteri besar dan setiausaha kabinet negara, masa untuk berlepak lepak buang masa tu hanya pada hari hari tertentu terutama raya itu pun belum tentu eh? Bestfriend aku pulak, cuti xtentu aku pula jenis malas nk kacau hidup org. Eh nak ckp pasal family kan? Haa, itu lah aku tersangat la okay dgn family aku. Jadi bagaimana?

3dr, jangan duduk dalam gelap sorang sorang? Yang ni aku tak nafikan aku mmg selalu duduk sorang sorang dalam gelap. Oh ye syaaaaiton suka? Haha. Ini memang dah jadi kebiasaan aku. Bagi aku ini macam "me time" suka privasi, tanak diganggu. Aku tahu, dia yg dulu pon suka mcm ni mungkin tu jgk dia nak "free". Tp bila mcm ni takda pulak aku nekad nak telan pil tido ke apa cuma ade terdetik, aku ni mcm org nak mati. Tengok keliling bilik, takda apa pulak yg boleh membunuhku. Haha. Gurau. Tips move on no3 pon gagal. Jadi bagaimana?

4th, spend time dgn kawan? Baca lah balik 2nd paragraph. Hahaha. Sebab tu aku rasa, perhubungan zaman sekarang makin tenat..semua hanya guna tepon. Texting ja kalau aku, comunication takda. Macam mana la nak kekal? Dia yang dulu pon mcm ni, entah ade ke dak die contact kwn2 dia? Ade ke awak? 😅 Jadi bagaimana?

5th, tayah la nak tips sangat. Haha. Masa tu yang akan tentukan, ya klise. Memang betul makan masa tapi hadap jelah. Aku sendiri tak tahu kenapa aku kena move on sedangkan sayang masih tersisa. Eh? Haha. Nanti2 Tuhan bg lah apa yang terbaik untuk kita, entah dgn org yg baru atau tetap dia yg dulu. Sebelum ni pon 3 tahun aku berharap dekat org yang sama, bertemu dan akhirnya putus jua. 7 tahun berlalu, tetap dia masih ada dalam hidup aku ni walaupun hanya sekadar kawan. Jadi, kali ini yang ini yang aku rasa terakhir ini..Tuhan belum lagi beri jawapan yang pasti. Jadi berdoalah, serahkan segalanya pada yg Maha Esa. 

6th, rujuk baris di atas. 😅

Kuatlah, walaupun kadang air mata menitik. Itulah penghapus dosa kau. Semoga bahagia milik kita. Have faith! 🌸

Oh ya penambahan! Fokus dgn apa yang kita nak buat. Jadi sekarang mmg aku dah tetapkan ape yg aku nak buat, jadi semoga Allah permudahkan. Rabbi yaasir waa'la tul asir Rabbi tahmin bil khoir. 😊

Thursday, October 12, 2017

Kistot : Lelaki Bodoh

Jadi lelaki itu tanggungjawabnya sudah tentu besar. Mahu urus diri sendiri pon masih tidak mampu inikan pula uruskan orang lain yang bukan siapa siapa. Kau tak pernah fikirkan tentang keluarga, tiada rasa malu terhadap Tuhan?

Muda dan tiada kuasa, kuat memberontak takpernah didengar. Macam terdengar guruh di langit tapi hujannya belum tiba. Rasa sudah tentu sudah bercampur, marah geram sedih dan bersalah. Entah sampai bila.

Dari belasan sudah ke puluhan, apa yang kau pandang? Tetap bodoh dimata aku, tetap bodoh dihati aku. Bila mahu celik? Sampai kau menuju Tuhan?  Renungkan.

Semua kau iyakan, semua kau ikutkan macam takpernah kata tidak. Bodoh! Bodoh! Kau patut bagi contoh,bukan nampak bodoh.

Cuba kau buka hati kau apa yang sedang Tuhan ujikan, ujian Tuhan bukan sekadar Dia sayang tapi untuk manusia fikirkan. Mana rezeki kau yang tiap bulan datang, tapi takpernah kau cukup rasakan. Kalau betul kau sayang, kenapa tak pernah kau usahakan?

Hidup dalam jahil sampai bila? Sampai menuju Tuhan? Jangan fikir diam tanda setuju, jangan fikir diam tiada isi. Jangan pentingkan diri sendiri. Tolong jangan jadi lelaki bodoh lagi. 

Moga Tuhan baca isi hati yang muda ini. Lelah tahan sabar, sampai hilang harapan berdamping lelaki bijak.

Tuesday, September 26, 2017

Question.

Sepanjang hari ini, I keep questioning myself..why I am the one who love so much, hurt too much? When I start to love so deep until I believe dia lah jodoh but end up..nothing. I dont know why I cant cry so much, I felt like useless. Yes, I really meant it. Useless, not worth at all. I keep telling myself "kalau org dah tanak nak buat mcm mna lg,move on jela" but hari hari teringat even a second. Tak pernah lupa how he treat me. I keep praying the same thing. Tak pernah tak lupa to say his fullname. I totally failed to be a strong women. I failed, i useless. "Jodoh tak kemana, just follow the flow" itu semua buat sedap hati je kan? But you know, my heart is at ease to knowing that. My heart doesnt feel broken enough cos it telling me to stay strong to keep praying to keep believe. Time will heals everything, I hope so. Dont ask me to stop love you, the answer always no. 
 

Designed by Cik Nerty Si Jari Conteng | 2013 BelogRetakCikNertyLensaRetak