Dashboard | +Follow

belogretakciknerty: hargai#

With the name of Allah

The most Gracious, The most Merciful.

|

You are an island, I just a little boat.

Friday, October 14, 2011

hargai#


hargai setiap perkara dan insan disekeliling kita. mereka perlu diberi perhatian walaupun sedikit.
kamu mahu dihargai?hargai diri sendiri dahulu kemudian yang lainnya. aku hargai kamu,jadi assalammualaikum sayang (:


faham dengan kata kata ini? fahamilah wahai anak adam. mencintai menyayangi serta menghargai seseorang itu amat bermakna. bukan terhad kepada si cinta malah keluarga serta sahabat. menghargai musuh itu lebih bermakna.maknanya? setiap perkara yang dilempar kepadamu oleh si musuh dapat memberi peringatan kepada diri sendiri. ringkasnya,kita tidak sempurna.
insan itu menghargai kamu jadi hargai dirinya walaupun sedikit. apabila kalian saling menghargai akan timbul rasa kasih sayang. orang lain yang cemburu akan mula sakit hati. tapi,jangan mudah membalas dengan keji.
muhasabah diri. karma,setiap perbuatan baik akan dibalas baik begitulah sebaliknya.jadi biarkan mereka, asalkan kita tiada satu pon salah terhadap mereka.

hari ini kita ada dia. insan yang selalu ada bersama walaupun dunia hampir runtuh. hargai. dialah insan yang betul betul menghargai kamu walaupun bukan kekasihmu. cinta yang sejati itu hanya pada ALLAH. jangan terburu mencari yang lebih baik. buang dia dari hidupmu dan akhirnya melemparkan kata menyesal serta benci apabila dia bersama yang lainnya. renungkan.
rasa dihargai dengan semua orang lebih enak berbanding dihargai oleh seorang bergelar kekasih. Berkasih tanpa ikatan sah tak berkekal lama,jadi jangan terlalu taksub. bila rasa sayang itu sementara dan beralih pula kepada yang lain,tak rasa cinta itu sia sia? bukan nak memerli sesiapa,tapi untuk ingatan bersama,bercinta tak salah asalkan ingat batas batasnya. ustaz pesan.

melihat si dia yang pernah kita kasihi dulu bersama yang lainnya buat kita rasa meluat bukan? mula la membenci. tapi apa hak kita? dulu kita sendiri tak hargai,sekarang kita rasa. atau kita yang hargai si dia tapi si dia beralih jua. itu maknanya dia bukan jodoh kita. 


.noktah.

No comments:

 

Designed by Cik Nerty Si Jari Conteng | 2013 BelogRetakCikNertyLensaRetak