Dashboard | +Follow

belogretakciknerty: tabah!

With the name of Allah

The most Gracious, The most Merciful.

|

You are an island, I just a little boat.

Wednesday, November 16, 2011

tabah!

hai assalamualaikum (:
actually aku nak update Wordlesswednesday je tapi ase macam nak bagi usrah sikit even aku tau sape lah yang nak bace. muahahahaha. tapi sebenarnya aku gurau je,aku men men suka suki ati aku je. HAHA.

okey meh dengar ceta,ceta ni mcm budak skola tadika punya ceta.tp insyaALLAH memberi kesan kepada pembaca.kesan? kesan lahhhh. tadaaaaaaaaaaaaaaaa...
suatu hari,cik nerty sedang berjalan menuju ke kelas sambil memerhatikan gelagat gelagat pelajar nursing yang super blue..eh,maksudnye sume biru ermmm,dorg pakai uniform kale biru lahhh -.-'. dalam kepenatan serta keluh kesah meredah padang yang kira kira sebatu jauhnya dari apartment,cik nerty tersentak dengan pandangan rendah diri berserta malu. kelihatan seseorang berkerusi roda yang sedang ditolak hamba ALLAH yang sungguh baik hati membantu si kurang upaya tadi pergi ke kelas dengan riak muka bahagia. tiada kata lain yang diucap melainkan. Subhanaallah.

"ah,ari ari pergi kelas kena jalan jauh,kena bangun pagi pagi lalu susur gajah menyusu dengan hadap muka muka poyo budak budak nie..menyampah je aku!" lima minit kemudian "ah dia nie,aku senyum kat die,die wat bodoh pulak,lepas ni aku masam mencuka baru kau tau langit tinggi ke rendah" lima minit selepas itu " sampai gak kat kelas ni,ek elen mamat nie tak payah nak usha langsi sangat lahhh,kau ingat aku nak sangat pandang muka kau?"- ni la kata kata membebel aku,sumpah muke wa langsi gler.hee

hari hari penat letih pastu mengeluh tak sudah,balik uma nampak je atas meja bersepah mulalah nak bentak dalam hati.membebel tak sudah sudah.belum dapat masalah dengan org lain,emosi sepanjang hari.kelas cancel bising,kelas pack pon bising. haaaaa,ni la aku cik nerty.bila ade orang wat die sakit hati lagi lah nada suare tak reti nak control,naseb baik xpecah cermin dlm bilik tu,mmg nasib baik lah sebab cermin tu mahal. haha.

"ishhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh! belum pukol satu lagi makanan dah habis,masak la lebih skit. aku nak makan ape nie?" "ehhh dia nie tak reti nak beratur ke,nak tolak tolak pulak,aku sekeh pale kang mmg dapat lahhhh kaki aku" time nak makan.

untunglah ada buah ati kesayangan,boleh take care each others. sweet sangat. aku je takde.
aku tanak pon <--- ayat sedapkan ati.#tbetbe&takdekenamengena

ni semua segala keluh kesah membebel tak sudah,asek nak emo je kan. tapi sekarang mmg aku dah lebih tenang sebab sahabat asek tenangkan je. bila ingat Allah,dekatkan diri dgn Allah, Alhamdullilah semuanya dalam keadaan baik.rajin rajinlah buat amal, korang pon kena mcm tue (:

surah Al-Baqaroh


penah terfikir kenapa lah kita yang normal asek nak mengeluh if ade rasa susah skit. tengok,si kurang upaya rela hati pergi kelas cari ilmu dunia akhirat takpernah pon dia mengeluh then ade insan yang sanggup sorong kerusi roda sama sama sampai ke kelas. nak tau bape jauh? agak agak adela 800 meter kot. yang normal selalu bagi alasan tak jemaah kat masjid sebab parcel jauh dari masjid,tapi tiap khamis malam  jumaat aku lihat ade je kerusi roda si kurang upaya terletak di masjid tue. baris panjang beli makanan dekat kafe dengan orang ramai,kita bising.nak pergi makan pon jauh,tapi bila nampak si tempang jalan dengan penuh kesungguhan demi nak isi perut yang kosong terus timbul rasa malu.kenapa kita yang normal nak mengeluh? kenapa kita tak macam mereka yang kurang upaya tue? 


renung renungkan dan selamat beramal 
(:

p/s:bukan nak bajet bagus cuma sedang muhasabah diri

No comments:

 

Designed by Cik Nerty Si Jari Conteng | 2013 BelogRetakCikNertyLensaRetak