Dashboard | +Follow

belogretakciknerty: Sarawak Part 1

With the name of Allah

The most Gracious, The most Merciful.

|

You are an island, I just a little boat.

Friday, February 17, 2012

Sarawak Part 1

assalammualaikum wahai belog.& -er

sementara masih ada waktu terluang ni baik cipta karangan pendek.
bukan cerita cinta hati tapi cerita jatuh cinta pada Sarawak.
pada orangnya,pada makanannya pada barangannya.segalanya Sarawak.

Kuching-11/12/13/14 feb 2012

Seafood di Sarawak adalah terbaik. rugi tak try. yummmy.
hari pertama dengan dinner yang Awesome.

ini midin goreng belacan. terbaik dan aku sangat suka.
Midin sejenis sayur ye.
tak jumpa kot dekat semenanjung.

ini pula buah buahan dari hutannya.

belimbing hutan, pelik kan? tapi rasa die sedap.

buah keranji di atas perahu,itu je yang aku tahu. haha
ni la buah keranji,rasa die mcm asam jawa.

buah ni kan aku lupa totally ape nme die..lupe nak take note mse pemandu pelancong ckp.
hehe.
buah ni buat kali kedua aku makan, first time mase pg Cameron
orang asli kat sane bg try, depa kate boleh hilang kan pening. depa kata la.

di sebabkan flight ari pertama tiba di Airport Kuching agak lewat jadi tak banyak tempat yg kami jengah. Yang best pergi pasar minggu di Satok. tu yang dapat buah buahan aneh abad nie. hehe.

Hari kedua.

Selamat datang ke Sarikei

Sarikei ni sempadan Sarawak dan Indonesia. tempat yang paling siyokkkkk abesssss untuk shopping.
see.

Haha. saya dapat dua beg skali. Guna duit rupiah pon boleh :D

sepanjang perjalanan balik singgah pula di salah satu perkampungan.
kat situ adela pasar tani kotttt yang jual hasil bumi Sarawak.

itu ulat sagu. sila perhatikan betul betul.
niat dihati masa dekat semenanjung nak terai tapi ble tengok,
hilang selera i nyahhhh. HAHA

yang ini sejenis makanan tradisi. tapi xtau ape namenya.
nasi pulut yang dimasak dalam periuk kera.
rasanya macam pulut panggang.
u know pulut panggang?
hihi.

sebelum lunch singgah di Tasik Biru.
Tasik Biru ni bekas lombong emas. banyak ni ilmu dapat dari Tour's Guide. tak sia sia bayar. haha

sangat tenang.

selepas Lunch pergi Crocodile's Farm.
Replika Bujang Senang. besaw giler. kalau baham aku sah sah mati dalam 
perut dia yang lapang. Haha.

p/s: abah komplain gmbr ni byk ruang atas. xbalance. (tau la masa muda Photographer) -.-'

banyak sgt buaya, asek asek gamba buaya sampai gamba aku takde.
mmg la takde dah aku yang pgg camera, aku jela yang kne snap sana sini.
ehhhh,sorry membebel pulak.

Tau tak kenapa kat Sarawak banyak buaya?
sebab kat Sarawak byk sungai..
sungai banyak buaya pon banyak la.

Sarawak siangnya panas, jadi kita memerlukan kipas ^_*

kami sgt bertuah kerana time kami datang, 
sempat la kami tengok pekerja2 taman buaya ni kutip telur buaya utk di makan.
 ehhhh silap, tok di tetaskan la. hehe.

dan...

singgah beli pasu. cantik kan? (:

ok dah.
next,part 2. lenguh dah jari type.

okbai.




No comments:

 

Designed by Cik Nerty Si Jari Conteng | 2013 BelogRetakCikNertyLensaRetak